Friday, July 29, 2016

Terapia cu İod Radioactiv (I)

Terapia cu Iod Radioactiv se administreaza oral, sub forma de atomi de iod radioactivi. Acest atom, asemeni celelalte substante radioactive, se inmulteste si se raspandeste in mod constant in jurul sau. İn timpul diviziunii, se formeaza razele Beta si Gamma.

Razele Gamma sunt unde de lumina care au efect la distante mari. Cu aceste raze se realizeaza de asemenea si scintigrafii ale tiroidei si ale intregului corp. Razele Beta in schimb, se folosesc pentru tratarea anumitor afectiuni. Aceste raze au efect pe o adancime de 1 mm in interiorul tesutului.
İodul radioactiv este administrat pe cale orala, si asemeni iodului normal, intr-un interval foarte scurt de timp se absoarbe si se fixeaza in glanda tiroida. Razele Beta raspandite afecteaza celulele tiroidei si ii diminueaza astfel functiile. Timpul de injumatatire este de o saptamana. O parte din aceste raze este retinuta in glanda salivara, de unde trece in saliva si mai apoi este eliminata prin gura. O cantitate importanta trece in rinichi, iar o parte este eliminata din corp prin transpiratie si fecale.

Bolile in tratamentul carora se administreaza terapie cu İod Radioactiv

Terapia cu İod Radioactiv se administreaza in diferite afectiuni ale tiroidei. Pacientii carora li se administreaza doze mici de İod Radioactiv pot fi tratati in regim ambulator, iar cei carora li se administreaza doze mai mari, in regim stationar.
·         Terapie cu cantitate mica de İod Radioactiv (pana la 30 mCi)

a)      Hipertiroida
-Bolala Basedow- Graves
-Adenom toxic
-Guşa multinodulara toxica

·         Terapie cu cantitate mare de İod Radioactiv (mai mare de 100 mCi)         
                  b)      Tumori ale tiroidei
-          Papule
-          Foliculi

Grupul de pacienti carora li se poate administra terapia cu İod Radioactiv, in functie de varsta si sex:
·         Cu exceptia femeilor gravide si a celor care alapteaza, terapia cu İod Radioactiv se poate administra barbatilor si femeilor de orice varsta.

·         İn special in cazul femeilor tinere, tratamentul se poate administra la o saptamana dupa menstruatie si dupa ce se stabileste ca pacienta nu este insarcinata.

Ce trebuie sa se faca inaintea administrarii tratamentului cu İod Radioactiv?

Nu trebuie consumate bauturi si alimente care contin iod!

Expunerii pielii, vaselor de sange sau a gurii la orice forma de iod, scade puterea de actiune a İodului Radioactiv, din cauza fixarii anterioare a iodului consumat. De aceea, bauturile si alimentele mai sus mentionate trebuie evitate pentru o perioada de timp determinata. Aceasta restrictie se poate ridica la 2 zile de la incheierea tratamentului.
·        - Sare iodata
·        -  Sirop de tuse cu İod
·        - Medicamentele cu minerale si vitamine care contin İod
·        - Tinctura de İod
·        - Fructe de mare (paşte, creveti)
·         -Lapte si produse lactate
·         -Oua
·        - Lichid de contrast administrat in cadrul procedurilor radiologice

Testul de absorbţie a Iodului Radioactiv 

Acesta este un test prin care se calculeaza doza care trebuie administrata in cadrul terapiei cu İod Radioactiv. Pentru acest, test pacientul nu trebuie sa consume alimente cu cel putin 2 ore inainte de inceperea procedurii. İntr-un pahar cu apa se pune o cantitate foarte mica de İod Radioactiv. La 2 si respectiv 24 de ore dupa administrare se fac masuratori de absortie cu un aparat special.

Tratamentul medicamentos

İnaintea tratamentului cu İod Radioactiv,  medicamentul antitioridian trebuie stopat, tinandu-se cont de recomandarea doctorului dvs. . Se poate continua doar administrarea medicamentelor din clasa Beta Blocante. İn situatia in care se considera necesar, medicul dvs. va va prescrie pentru o perioada determinata, un tratament antitiroidian la 2 zile de la incheierea terapiei cu İod Radioactiv.

İnformatii importante cu privire la administrarea terapiei

·         Terapia cu İod Radioactiv se administreaza sub forma de capsula, sau lichid, diluat in apa.
·         İnainte si dupa tratamentul cu İod Radioactiv, pacientul nu trebuie sa consume alimente sau bauturi.   Este posibil ca acest tratament sa provoace stari de voma sau greata. İn astfel de situatii, informati medicul specialist.

·         Mare parte din substanta cu İod Radioactiv se fixeaza in glanda tiroida.
·         İn general, aceasta substanta este eliminata din corp prin urina, saliva, transpiratie si fecale.
·      Timpul de injumatatire este de 8 zile. La 8 zile de la administrarea terapiei, cantitatea administrata scade la jumatate.


·         İnaintea inceperii tratamentului, pacientele trebuie sa se asigure ca nu sunt insarcinate.





No comments:

Post a Comment