Tuesday, March 1, 2016

FERTİLİZAREA İN VİTRO

Ce este infertilitatea?


Infertilitatea este definită, în general, ca o situație în care un cuplu nu poate avea copil după o perioadă de un an de raporturi sexuale regulate, fara a utiliza nici o formă de contracepție. Această afectiune poate fi rezultatul unor probleme care au ca şi cauza bărbatul, femeia, sau ambele sexe. 30% dintre cazuri au ca subiect femeia, 30% bărbatul, și 40% dintre cazuri sunt cauzate atât de factori de sex masculin, cât și feminin - sau din motive ce nu pot fi determinate.
Care sunt factorii care determina infertilitate?
• Bolile cu transmitere sexuală
• Antecedente de infecții ale organelor reproductive feminine
• Antecedente de infecții testiculare sau canal de spermă
• La bărbați, antecedente de oreion
• Menstruație neregulată, sau lipsa menstruației
• Endometrioză (atunci cand celulele din mucoasa uterului își fac aparitia și se răspândesc în afara cavitătii uterine, cel mai frecvent pe ovare)
• Anomalii congenitale ale uterului
• Boli cronice
• Vârsta avansată, fumatul, consumul de alcool și dependența de droguri

                                                                                           IIU (Inseminarea Intrauterină)


Probele de spermă obținute prin masturbare, sunt prelucrate in laborator, după care, cele mai bune mostre se vor preleva și conserva. Sperma este activ implantată în uterul viitoarei mame, ale cărei ovule au fost maturate prin tratament medicamentos cu hormoni, prin intermediul unei proceduri nedureroase, permițând fertilizarii să aibă loc de la sine. Atâta timp cât nu există nicio depreciere gravă a spermei, trompele femeii sunt deschise, și nu există nicio preocupare specială cu privire la ovulatie sau la factorii de vârstă, procedura de inseminare poate fi încercată de până la patru ori. Fiecare încercare prezinta o șansă medie de sarcina de 20%.

Procedura de Fertilizare in Vitro ("Test Tube Baby")
FIV este numele dat procedurii prin care ovulele potențialei mame sunt combinate în laborator cu sperma obținută de la potențialul tată. Embrionii care rezultă se reimplantează în uterul mamei. În prima etapă a procedurii, ovulele sunt dezvoltate și colectate la momentul potrivit, după care acestea sunt combinate cu sperma în laborator, unde are loc fertilizarea, iar embrionii dezvoltați sunt implantați în uterul femeii. Acesta este tratamentul FIV traditional, care a fost efectuat la nivel mondial încă din 1978, iar metoda prin microinjectare ICSI (Injectia spermei intracitoplasmatic) a fost introdusa în 1992, ambele fiind implementate cu succes la centrele noastre. Laboratoarele FIV ale Grupului Yeditepe sunt în slujba pacienților noștri internaționali cu echipamente de ultima generatie, infrastructură, personal cu experiență și medici de specialitate foarte bine pregatiți. Ca urmare, ne bucurăm de o rată de succes ridicată în toate tehnicile de micromanipulare, congelare de embrioni și decongelare, manipulare de embrion cu laser, biopsie de embrioni și metode de diagnosticare pre-implantare genetică, tehnici chirurgicale de recuperare a spermei și examene andrologice detaliate.
Metoda tradițională FIV
Aproximativ 500.000 de spermatozoizi de înaltă calitate sunt depozitati pentru fiecare 7-8 ovule, în anticiparea ca sperma intră în ovul pentru auto-fertilizare. Embrionii sunt dezvoltați prin diviziunea celulelor ovulului fecundat. Embrionii sunt lăsați să se devzolte în condiții de laborator, timp de 2-3 zile, fiind verificati zilnic. FIV este, în general, metoda preferată de către femeile care nu pot concepe din cauza blocarii trompelor, sau din cauza factorilor de sex masculin și potențialelor tinere mame, fără probleme de ovulație.

ISIC (Injectarea Spermei Intracitoplasmatic) - Metoda Microinjecție

Un singur spermatozoid este selectat pentru a fi injectat în fiecare ovul, folosindu-se un ac fin sub microscop. Etapele ulterioare în această procedură sunt identice cu cele din metodele tradiționale FIV. Această metodă minimizează riscul de non-fertilizare. Pentru prima data ISIC a fost efectuată în 1992, și a devenit cunoscută ca o metodă revoluționară pentru cuplurile care nu pot concepe din cauza unor factori de sex masculin. Dar pe langă eficiența pe care o prezintă în astfel de cazuri, metoda de microinjectare are capacitatea de a minimiza riscurile de non-fertilizare și este metoda  preferată în situațiile în care mucoasa ovulului s-a îngroșat sau întărit  în asemenea măsură încât previne intrarea spermei. De asemenea, aceasta metoda este aplicata şi pentru cuplurile care au încercat anterior FIV fără succes, și în special pentru femeile mai în varsta sau femei cu boli care limitează producția de ovule.

În ce condiții este recomandat tratamentul FIV?

• Când ambele trompe sunt blocate la un nivel semnificativ: sperma nu poate ajunge la ovule și chiar și în cazurile în care blocajul este mai puțin sever, există încă o șansă redusă de concepție și o posibilitate mai mare de sarcină ectopică.
• Atunci când există tulburări severe ale mișcării, aspectului și numărului de spermatozoizi.
• Aceste probleme pot exista izolat, sau de asemenea, ambele tipuri de probleme pot fi prezente în același timp, dar există o șansă mare de reușită în special la cuplurile care se confruntă cu aceste probleme.
• Când cuplurile nu au obținut niciun rezultat prin metoda IIU: în cazul în care nu a existat nicio reușită după 4 încercări, se recomandă tratamentul FIV.
• În caz de endometrioză severă: endometrioza este o constatare frecventa la femeile cu probleme de infertilitate. Este o afecțiune ginecologică în care celulele mucoasei uterine (endometru) încep să apară și să se răspândească în afara cavității uterine, cel mai frecvent pe ovare, dar și în trompe și abdomen. Uneori, se observă că aceste zone sangereaza în timpul fiecarui ciclu menstrual, cu aderențe în chisturi ovariene. De aceea pentru astfel de cazuri este recomandat tratamentul FIV.
• În cazul femeilor de peste 35 de ani: este bine cunoscut faptul că rezervele de ovule încep să scadă rapid la femeile în varsta de aproximativ 35 de peste, și din acest considerent este recomandată începerea fără întârzieri a tratamentului FIV.


No comments:

Post a Comment