Friday, February 19, 2016

Tumorile măduvei spinării și ale coloanei vertebrale


Care sunt zonele unde apar tumorile coloanei vertebrale și ale măduvei?

Tumorile din zona coloanei vertebrale pot apărea în orice parte a coloanei, dar în general, apar în trei zone:

1.       La nivelul vertebrelor
2.       La nivelul maduvei spinarii
3.       La nivelul vertebrei și al membranelor maduvei spinarii

Tumorile de măduva spinării și de membrană își au cel mai des originea în țesutul nervos. 

Metastazele apar cel mai  des la nivelul vertebrelor.

Care sunt cele mai dese tumori ale coloanei vertebrale?

Cea mai întâlnită formă de tumoare la nivelul coloanei vertebrale este metastaza, adică răspândirea tumorii de la alte organe ale corpului in coloană. Cele mai probabile tipuri de cancer care provoacă metastază la coloană sunt cancerul de plămâni, de sân și mielom multiplu.

Care sunt simptomele?

Cel mai des întâlnit simptom este durea localizată la nivelul coloanei vertebrale. În mod normal, durerea se accentuează în timpul nopții. În afara durerii, există simptome specifice pentru fiecare tip de tumoare. De exemplu, o tumoare localizată în zona cefei se poate manifesta prin pierderea puterii în brațe și picioare. În stadiile avansate, această pierdere a puterii se pot transforma în paralizie, incontinență urinară și desensibilizarea mâinilor și a picioarelor. Daca locația tumorii este mai jos de ceafă, mai precis în zona mijlocului sau a spatelui, tumoarea va afecta doar membrele inferioare. De asemenea, poate afecta vezica urinară și funcțiile intestinale.

Cum pot fi tratate tumorile de coloană vertebrală?

În cazul tumorilor coloanei vertebrale, va fi necesară prelevarea biopsiei, realizarea unor investigatii radiologice (RMN, CT etc.) pentru a se stabili tipul de tumoare. În unele situații însă, dacă sursa metastazei este știută, se poate trece imediat la tratament. Pentru tratarea metastezei și a celorlalte tumori este nevoie de o munca de echipa între departamente, iar cel mai probabil pacientul trebuie să urmeze concomitent și un tratament cu citostatice.



No comments:

Post a Comment